Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ.

Επαγγελματικά Δικαιώματα των Πτυχιούχων Τοπογράφων Μηχανικών
και Μηχανικών Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας
1. Οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης των Τμημάτων α) Τοπογραφίας και β) Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των ισοτίμων Σχολών, με βάση τις επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις τους, μετά την απόκτηση της σχετικής άδειας άσκησης επαγγέλματος δύνανται να απασχολούνται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, με τη μελέτη, την έρευνα και την εφαρμογή της τεχνολογίας σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς της Τοπογραφίας ή Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας.
2.1 Οι Πτυχιούχοι του Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης των ανωτέρω Τμημάτων μετά την απόκτηση της σχετικής αδείας άσκησης επαγγέλματος, δύνανται να δραστηριοποιούνται στα ανωτέρω αναλαμβάνοντας έργα στα ανωτέρω πεδία που αντιστοιχούν στο πρώτο Επίπεδο Τεχνικής Ευθύνης και το οποίο περιλαμβάνει συνήθη έργα.
Για το λόγο αυτό θα καθορισθούν:
α. η διεύρυνση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
β. τα 3 Επίπεδα Τεχνικής Ευθύνης που αντιστοιχούν σε συνήθη έργα, προωθημένα έργα και εξειδικευμένα / προωθημένα έργα καθώς και οι προϋποθέσεις και η διαδικασία εξέλιξης από το ένα επίπεδο στο άλλο με βάση τις πιστοποιημένες γνώσεις, εμπειρία ή/και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σπουδών, εξειδίκευση ή/και Διδακτορικό Δίπλωμα.
γ. τα όρια Τεχνικής Ευθύνης που αντιστοιχούν σε όλες τις δραστηριότητες που αναφέρονται στη συνέχεια, όπως θα καθορίζονται εκάστοτε και για κάθε ειδικότητα από το διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
2.2 Οι Πτυχιούχοι της παρ. 1 του παρόντος άρθρου δραστηριοποιούνται αυτόνομα και σύμφωνα με τα ανωτέρω, στη μελέτη, ανάλυση, σχεδιασμό, επίβλεψη λειτουργίας, συντήρησης και κατασκευής έργων και εργασιών που εμπίπτουν στα γνωστικά πεδία των Πτυχιούχων Τοπογράφων Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας απόφοιτου Τ.Ε.Ι., σύμφωνα με τα Περιγράμματα Σπουδών.
3. Οι πτυχιούχοι της παρ. 1 του παρόντος άρθρου μπορούν να απασχολούνται ενδεικτικά στους εξής ειδικότερους τομείς και δραστηριότητες, όπως θα προσδιορίζονται στην άδεια άσκησης επαγγέλματος που θα απονέμεται από το διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και θα αναφέρει τα όρια της Τεχνικής Ευθύνης:
α. Εκτέλεση τοπογραφικών-κτηματογραφικών εργασιών και, μάλιστα, σε πάσης φύσεως, και με οποιαδήποτε μέθοδο, αποτυπώσεις και χαράξεις, καθώς και στη δόμηση και συντήρηση Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS).
β. Στην κατασκευή δημοσίων έργων, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της σχετικής με την εκτέλεση δημοσίων έργων νομοθεσίας, που εμπίπτουν στην ειδικότητα του Πτυχιούχου Τοπογράφου Μηχανικού και ισοτίμων σχολών.
γ. Στη μελέτη ή επίβλεψη μελέτης έργων και εργασιών της κατηγορίας των Τοπογραφικών, καθώς και μελέτες εφαρμογής συγκοινωνιακών έργων.
δ. Ως μέλη οργανωμένων υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή μελετητικού γραφείου, συμμετέχουν και υπογράφουν τη σύνταξη, τον έλεγχο και την επίβλεψη ιδιωτικών και δημόσιων τοπογραφικών μελετών και συναφών εργασιών, που γίνονται με την ευθύνη της υπηρεσίας ή του ιδιωτικού γραφείου μελετών, όπως προσδιορίζονται σύμφωνα με τις αρχές και προϋποθέσεις που αναφέρονται στην αρχή της παραγράφου αυτής.
ε. Ως μέλη ιδιωτικού μελετητικού γραφείου, συμμετέχουν στη συμπλήρωση του δυναμικού του μελετητικού γραφείου με δυναμικό μονάδων, ως ακολούθως:
- Μισή μονάδα μετά τετραετή ανάλογη εμπειρία από τη λήψη του πτυχίου.
- Μία μονάδα μετά οκταετή ανάλογη εμπειρία από τη λήψη του πτυχίου.
- Δύο μονάδες μετά δωδεκαετή ανάλογη εμπειρία από τη λήψη του πτυχίου.
στ. Ως μεμονωμένοι Μηχανικοί, οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί των Τμημάτων Τοπογραφίας ή Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, μπορούν να συμμετέχουν στην εκπόνηση τοπογραφικών μελετών και εργασιών του δημοσίου τομέα ως μέλη της ομάδας μελέτης, με δυναμικό μονάδων ίσο με το ήμισυ των μονάδων που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένη τάξη πτυχίου της μελέτης. Το υπόλοιπο του δυναμικού των μονάδων μιας συγκεκριμένης μελέτης καλύπτεται απαραίτητα με τη συμμετοχή Διπλωματούχου Μηχανικού. Οι προϋποθέσεις χορήγησης σχετικών αδειών εκπόνησης μελετών είναι οι αντίστοιχες με αυτές των Διπλωματούχων Μηχανικών και θα ακολουθούν τις αρχές που αναφέρονται στην παράγραφο 2 και στην αρχή της παραγράφου 3.
4. Οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί των Τμημάτων Τοπογραφίας ή Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας λαμβάνουν την άδεια άσκησης του επαγγέλματός τους, μετά από επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής επάρκειας της ειδικότητάς τους στο διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και που σήμερα διεξάγονται κατ’ έτος, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ.3 του Π.Δ. 27.11/14.12.1926.
5. Οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί των Τμημάτων Τοπογραφίας ή Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας έχουν δικαίωμα αναβάθμισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους στην κατηγορία των τοπογραφικών μελετών, με τα αντίστοιχα των Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, μετά τριετή συμμετοχή στην Γ’ τάξη πτυχίου, όπως αυτή ορίζεται σήμερα, στην κατηγορία των τοπογραφικών μελετών, και μετά από επιτυχή συμμετοχή στις ειδικές εξετάσεις αναβάθμισης επαγγελματικών δικαιωμάτων ειδικότητας, που διεξάγονται κατ’ έτος, οι οποίες είναι αντίστοιχες των εξετάσεων των Διπλωματούχων Πολιτικών Μηχανικών, στον τομέα των τοπογραφικών εργασιών μόνο, και εγγράφονται στην αντίστοιχη ειδικότητα Μηχανικών του διευρυμένου ΤΕΕ. Η επιτυχής ολοκλήρωση της εξέτασης πιστοποιείται από το διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με βεβαίωση, σύμφωνα με τις αρχές και προϋποθέσεις που θα θεσπισθούν από αυτόν για ολόκληρο το φάσμα των Μηχανικών.
Άρθρο 4
Η ισχύς του προεδρικού διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Στον Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.
ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Π.Α.Σ.Π. ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου