Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

48ωρη απεργία κήρυξαν οι καθηγητές του ΤΕΙ Αθήνας

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Αθήνας «ενάντια στη συνεχή υποβάθμιση των ΤΕΙ, ενάντια στις απολύσεις και σε συμπαράσταση στον αγώνα του Διοικητικού Προσωπικού», υπερψήφισε 48ωρη απεργία για την Τετάρτη και Πέμπτη 11 και 12 Σεπτέμβρη και θα πραγματοποιήσει νέα Έκτακτη Γενική Συνέλευση την Πέμπτη στις 13.00 μμ στο Αμφιθέατρο Πληροφορικής.
Επίσης ο Σύλλογος του ΤΕΙ Αθήνας καλεί: - Την ΟΣΕΠ ΤΕΙ να συναντήσει άμεσα τις Ομοσπονδίες των άλλων εργαζομένων και να συνεισφέρει στο συντονισμό του αγώνα όλων των φορέων της Εκπαίδευσης.
- Το ΕΠ του ΤΕΙ Αθήνας συμμετέχει μαζικά στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων στα ΑΕΙ και στις άλλες βαθμίδες της Εκπαίδευσης.

Ψήφισμα της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Αθήνας
1. Η Γενική Συνέλευση του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Αθήνας στις 09 Σεπτέμβρη 2013καταγγέλλει με το πιο κατηγορηματικό τρόπο την πολιτική και τις μεθοδεύσεις του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίες κινούνται πλέον στο όριο της συνταγματικής νομιμότητας και στρέφονται απροκάλυπτα ενάντια στη Δημόσια Παιδεία. Μια σειρά από πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ή τροπολογίες,οι οποίες ψηφίζονται παράλληλα με άσχετα νομοσχέδια και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, κατά την προσφιλή και κατάπτυστη, αλλά όχι νέα, νοοτροπία των νομοθετούντων, χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο, διαλύουν κυριολεκτικά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.Σε αυτή τη πολιτική προστίθενται τώρα και οι απολύσεις.
2. Η Γενική Συνέλευση απορρίπτει συνολικά το τελευταίο σχέδιο νόμου για την ‘Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Λοιπές Διατάξεις’ το οποίο αποτελεί ένα ακόμα σκαλοπάτι στον κατήφορο της διάλυσηςτης Παιδείας και της προσαρμογής της στα κελεύσματα των μνημονιακών δεσμεύσεων και των πιο αντιδραστικών στοχεύσεων της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας στην αγορά εργασίας. Με την ευκαιρία η Γενική Συνέλευση του ΣΕΠ εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των συναδέλφων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι δίνουν τη δική τους μάχη ενάντια στον κατακερματισμό του λυκείου, στην πλήρη κατάργηση του ρόλου της ως αυτοτελούς μορφωτικής βαθμίδας, την πλήρη υποταγή της στο στόχο εισαγωγής στην επόμενη και στην ουσιαστική κατάργηση της 12χρονης υποχρεωτικής παιδείας για τη νέα γενιά. Ο κατακερματισμός που προτείνεται για τον τεχνολογικό βραχίονα της εκπαίδευσης, καθώς και οι όροι τυπική, μη τυπική και άτυπη εκπαίδευση έρχονται προς επίρρωση του ισχυρισμού ότι οδηγούμεθα σε παιδεία πολλών ταχυτήτων και μεγάλα τμήματα των νέων γενιών ετοιμάζονται να δοθούν ως φτηνό αναλώσιμο εργατικό δυναμικό βορά στην αδηφάγα αγορά εργασίας.
3. Στο ίδιο σχέδιο νόμου επί της ουσίας καταργείται ο ενιαίος χώρος της Ανώτατης Εκπαίδευσης που περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, με βάση τους νόμους Ν.2916/01, Ν.3549/07, Ν.4009/11 και η Τεχνολογική Εκπαίδευση εμφανώς υποβαθμίζεται. Στις ύποπτες μεθοδεύσειςακόμα και ο πλέον αδαής παρατηρητής διαβλέπει τη σαφή πρόθεση του υπουργείου να διχάσει το χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και με τη μέθοδο του διαίρει και βασίλευε να δώσει καίριο κτύπημα στους πυλώνες της. Με μια απύθμενη γραφειοκρατία, δαιδαλώδη νομικισμό και πολυνομία επιδιώκει να διαχωρίσει τους συντελεστές της εκπαίδευσης και να διευκολύνει τη διάλυση.
Φαίνεται ότι η πλήρης κατεδάφιση και εξανδραποδισμός της Ελληνικής Κοινωνίας και η μετατροπή της σε απασχολήσιμο εργατικό δυναμικό φτηνού κόστους, που επιδιώκεται με τα μνημόνια, περνάει μέσα από την πλήρη απαξίωση και διάλυση της εκπαίδευσης. Για τούτο και ο Υπουργός Παιδείας εμφανίζεται ως ο προθυμότερος ‘των μεταρρυθμίσεων’ που επιβάλλονται από την τρόικα.
4. Οιαπολύσεις χιλιάδων συναδέλφων καθηγητών της Μέσης Εκπαίδευσης, οι απολύσεις χιλιάδων διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, η μνημονιακή δέσμευση για μείωση του Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΑΕΙ έως και 40%, η τραγική μείωση των φοιτητών στα δημόσια ΑΕΙ, εντάσσονται στον ίδιο σχεδιασμό δια λιγότερη Δημόσια Παιδεία υποβαθμισμένης ποιότητας. Καταργούνται κλάδοι με μεγάλη ζήτηση για να δοθούν βορά σε ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης, οι οποίοι αντίθετα με τα τεκταινόμενα στη ΔημόσιαΕκπαίδευση, με μια σειρά πράξεων νομοθετικού περιεχομένου αναβαθμίζονται συνεχώς. Μια όλο και πιο ταξική παιδεία. Προηγήθηκε η ασφυκτική συρρίκνωση των κονδυλίων για την Δημόσια Εκπαίδευση καιη κατασυκοφάντηση του Εκπαιδευτικού Προσωπικούμε τη συνηγορία των διαπλεκόμενων ΜΜΕ και η οικονομική εξαθλίωσή του, όπως και όλου του λαού.Προηγήθηκε και συνεχίζεται το κλείσιμο σχολείων, προηγήθηκε το ‘μεγαλεπήβολο σχέδιο Αθηνά’ για την αναδιάρθρωση-υποβάθμισητων ΤΕΙ. Προηγήθηκε η αναβάθμιση των ιδιωτικών κολεγίων – με πράξη νομοθετικού περιεχομένου – σε ανώτατα ιδρύματα με δυνατότητα μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών και σήμερα ο Υπουργός Παιδείας έχει τη χαρά να περιφέρεται σε φιέστες εγκαινίων και να διαφημίζει νέουςιδιωτικούςφορείς εκπαίδευσης.
5. Η Γενική Συνέλευση του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Αθήνας καταγγέλλει ότισε όλες αυτές τις ‘μεταρρυθμίσεις’ η έννοια της ποιότητας των σπουδών έχει πλήρως εξαφανιστεί. Ερωτάται ο Υπουργός αν η μείωση του Προσωπικού των ΤΕΙ και η συνεχής αύξηση της αναλογίας‘φοιτητών / καθηγητές’ στα εργαστήρια (αναλογία ένας διδάσκων ανά 35 ή 40 φοιτητές) συνάδει με την αύξηση της ποιότητας και συγκρίνεται με τη διεθνή πρακτική και πραγματικότητα;Το ωράριο τουΕΠ των ΤΕΙ μετά και την τελευταία επαύξηση και σε σύγκριση με το αντίστοιχο ωράριο των Πανεπιστημίων συνάδει με τη ενίσχυση των ερευνητικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων στα ΤΕΙ, με την ανάπτυξη και την προώθηση της καινοτομίας, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα; Η πρόσληψη ακαδημαϊκών υποτρόφων για εκπαιδευτικό έργο, με αμφίσημα προσόντα και δυνατότητες για εκπαίδευση με ποιο συντελεστή ποιότητας σπουδών συνδέεται;
6. Στο νέο σχεδιασμό του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας είναι πρόδηλο ότι η Δημόσια Παιδεία δεν αντιμετωπίζεται ως αναγκαιότητα για τη δημιουργία ευσυνείδητων πολιτών, υψηλού επιπέδου επιστημόνων, δεν αντιμετωπίζεται ως το βασικό εργαλείο ανέλιξης της κοινωνίας και ως βασικός μοχλός ανάπτυξης αλλά ως ένα σύνολο προσαρμογών στις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων που προηγήθηκαν, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και γενικότερα την υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους.
7. Πρέπει να επισημανθεί ότι ο τρόπος επικοινωνίας και κοινοποίησης των 'μεταρρυθμίσεων' που έχει υιοθετήσει το Υπουργείο και ο Υπουργός Παιδείας είναι προκλητικός και προσβάλει την αξιοπρέπεια της ακαδημαϊκής κοινότητας. Έχει ακυρωθεί στη πράξη κάθε διαδικασία διαβούλευσης, και έχει υπονομευτεί και ο πιο στοιχειώδης θεσμικός διάλογος με την ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως και με την υπόλοιπη κοινωνία. Ως μελέτη μεταρρύθμισης κοινοποιείται ένα διάγραμμα σε pdf ή σεpowerpoint, χωρίς ένα σκεπτικό, μια αιτιολόγηση ή ένα στοιχειώδη τουλάχιστον σχολιασμό των προτεινομένων - στη λογική 'αυτό είναι και ούτε συζήτηση'. Το ίδιο έγινε με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, την ακριβοπληρωμένη μελέτη του οποίου ακόμα περιμένει η ακαδημαϊκή κοινότητα των ΤΕΙ. Υπήρξεένα σύνολο από διαφάνειες, η πλειοψηφία των οποίων είχε αξία και ζωή ενός ή δύο εικοσιτετραώρων. Όλοι σήμερα βιώνουν το περιβόητο και πολυδιαφημισμένο σχέδιο που άλλαξε το χάρτη της ελληνικής παιδείας !!!
8. Το Εκπαιδευτικό Προσωπικό του ΤΕΙ Αθήνας απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου ‘Αναδιάρθρωση της ΔΕ και λοιπές διατάξεις’ και θα αγωνιστεί για την κατάργηση όλων εκείνων των νόμων και διατάξεων που συρρικνώνουν και διαλύουν τη Δημόσια Παιδεία. Το σύνολο του προσωπικού των ΤΕΙ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη ποιοτική αναβάθμιση της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και ανατροπή της πολιτικής που σιγά σιγά οδηγεί σε παιδεία για όλο και πιο λίγους.Δεν θα ανεχθεί καμία διαθεσιμότητα - απόλυση εργαζόμενου από τα Ιδρύματα, τα οποία λειτουργούν ήδη οριακά.Αντίθετα το ΕΠ απαιτεί την άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων που υπάρχουν. Σε πλήρη σύμπνοια και με τους άλλους κλάδους συναδέλφων το ΕΠ θα υπερασπιστείγια τις νέες γενιές τη Δημόσια και δωρεάν Παιδεία, πυλώνα της κοινωνίας.
Οι νέεςΔιοικήσεις των ΤΕΙ πρέπει να συστρατευθούν μαζί με όλους τους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας στην υπεράσπιση της Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης και να καταγγείλουν τη συνεχή υποβάθμισή της. Πρέπει να γίνει επιτέλους διάλογος ουσίας με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους θεσμικούς φορείς της.
9. Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου του ΕΠ του ΤΕΙ Αθήνας,ενάντια στη συνεχή υποβάθμιση των ΤΕΙ, ενάντια στις απολύσεις και σε συμπαράσταση στον αγώνα του Διοικητικού Προσωπικού, κηρύσσει 48ωρη απεργία για την Τετάρτη και Πέμπτη 11 και 12 Σεπτέμβρη και θα πραγματοποιήσει νέα Έκτακτη Γενική Συνέλευση την Πέμπτη στις 13.00 μμ για κλιμάκωση του αγώνα.
Η ΟΣΕΠ ΤΕΙ καλείται να συναντήσει άμεσα τις Ομοσπονδίες των άλλων εργαζομένων και να συνεισφέρει στο συντονισμότου αγώνα όλων των φορέων της Εκπαίδευσης.
Το ΕΠ του ΤΕΙ Αθήνας συμμετέχει μαζικά στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων στα ΑΕΙ και στις άλλες βαθμίδες της Εκπαίδευσης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου