Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Π.Α.Σ.Π. Τ.Ε.Ι. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε τη συνάντηση του Πρωθυπουργού και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης με τους Πρυτάνεις και τους Προέδρους των ΑΕΙ για την Ανώτατη Εκπαίδευση και τις δομές της. Πάνω σε αυτά που ειπώθηκαν ως απόψεις της Κυβέρνησης η ΠΑΣΠ ΤΕΙ τονίζει τα εξής:
• Το 2006 και το 2007 η Ανώτατη Εκπαίδευση έζησε πρωτόγνωρες στιγμές με ευθύνη της τότε Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Πανεπιστήμια και ΤΕΙ έκλεισαν για μήνες καθώς ο νόμος – πλαίσιο που κατατέθηκε τότε μετά από ένα στημένο διάλογο έθιγε τα δικαιώματα των σπουδαστών και δεν έλυνε τα προβλήματά τους. Το ΠΑΣΟΚ, τότε δεσμεύτηκε για την άμεση απόσυρση του νόμου – πλαισίου της Νέας Δημοκρατίας. 1 χρόνο μετά δεν το έχει κάνει.
Καλούμε την Κυβέρνηση να το πράξει άμεσα.
• Πιστεύουμε πως βασική προϋπόθεση για ριζικές αλλαγές στη διαδικασία φοίτησης στα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι η κάλυψη των βασικών αναγκών των σπουδαστών για δωρεάν σίτιση και στέγαση. Στους Δελφούς δεν έγινε καμία τέτοια αναφορά.
• Η Κυβέρνηση προεκλογικά υποσχέθηκε 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία. Στους Δελφούς δεν έγινε καμία τέτοια αναφορά.
• Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Πανάρετος έχει δεσμευτεί για την έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων για τις ειδικότητες των ΤΕΙ που αυτά εκκρεμούν μέχρι την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους. Στους Δελφούς δεν έγινε καμία αναφορά ενώ το νέο ακαδημαϊκό έτος ξεκινά σε λίγες ημέρες.
• Η Κυβέρνηση μιλούσε προεκλογικά για δημοκρατικές διαδικασίες εντός του Πανεπιστημίου και σπάσιμο κάθε μοχλού διαπλοκής εντός των Ιδρυμάτων της Ανώτατης εκπαίδευσης. Αντί αυτού την είδαμε, έκπληκτοι, να ξεκινά το διάλογο από το καθηγητικό κατεστημένο και τους κατεξοχήν εκφραστές του. Αυτούς που εδώ και 3 χρόνια μαζί με τη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ απορρίπτουν τις προτάσεις της ΠΑΣΠ ΤΕΙ για τη διαφάνεια (επικάλυψη των ονομάτων των σπουδαστών στις εξεταστικές περιόδους κατά τα πρότυπα των Πανελληνίων εξετάσεων, δημοσιοποίηση των ονομάτων των σπουδαστών που συμμετέχουν σε προγράμματα κι ένταξη των ειδικών λογαριασμών στους τακτικούς προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων). Αλήθεια, γιατί σε αυτές τις προτάσεις δεν αναφέρθηκε κανείς;
• Για μας δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση η φοιτητική συμμετοχή στα όργανα διοίκησης στο όνομα μιας κατ’ επίφαση διαφάνειας. Η ΠΑΣΠ ΤΕΙ πιστή στους διαχρονικούς αγώνες των σπουδαστών για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους και της συμμετοχής τους στη λήψη αποφάσεων καλεί τους Σπουδαστές σε επαγρύπνιση και προειδοποιεί την Κυβέρνηση πως η οποιαδήποτε παρέκκλιση από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις αποτελεί αιτία πολέμου. Άλλωστε το 2007 δεν είναι μακριά.
Για την ΠΑΣΠ ΤΕΙ
Ο Γραμματέας
Αλέξανδρος Π. Θεοδωράκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου