Αλλάζει άρδην ο «χάρτης» των ΑΕΙ και των ΤΕΙ με το σχέδιο «Αθηνά» για τη συνένωση πανεπιστημιακών και τεχνολογικων ιδρυμάτων, που προωθεί το υπουργείο Παιδείας και ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Στόχος του υπουργείου είναι η ομοσπονδιοποίηση να γίνει στα πρότυπα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου που έχει στην εποπτεία του σημαντικό αριθμό Ανωτάτων Σχολών.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το υπουργείο σχεδιάζει:
-Μείωση σε τρία από εφτά των Πανεπιστημίων στην Αθήνα
-Να συνεχίσουν να λειτουργούν αυτόνομα το Μετσόβειο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών
-Να δημιουργηθεί ένα υπερπανεπιστήμιο, το οποίο θα συντονίζει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Οικονομικό, το Γεωπονικό, το Πάντειο και το Χαροκόπειο. Και τα πέντε αυτά ιδρύματα θα διατηρήσουν τους τίτλους τους.
-Να δημιουργηθεί και ένα υπερ-ΤΕΙ στην Αθήνα το οποίο θα συντονίζει σε διοικητικό και εκαπιδευτικό επίπεδο τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.
Επίσης οι υποδομές των Ιδρυμάτων (αμφιθέατρα, εργαστήρι κλπ) θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από φοιτητές άλλων πανεπιστημίων.
Για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της επαρχίας φαίνεται ότι οι συγχωνεύσεις θα ακολουθήσουν άλλο μοντέλο. Το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε δεκάδες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, στα οποία καταγράφονται κάθε χρόνο ελάχιστες πρώτες προτιμήσεις και ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών εγκαταλείπει τις σπουδές του.
Τα βασικά κριτήρια που προσμετρώνται από το υπουργείο Παιδείας για τις συγχωνεύσεις τμημάτων είναι τα εξής:
-Το μεγεθος των ιδρυμάτων
-Η αναλογία φοιτητών-διδασκόντων
-Η διασπορά τμημάτων ανά ΑΕΙ-ΤΕΙ
-Η ερευνητική δραστηριότητα και η διεθνής αναγνώριση των ιδρυμάτων
-Η απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας και η ελκυστικότητα των γνωστικών αντικειμένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου