Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Συνεχίζεται το «ράβε-ξήλωνε» στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Με βάση τα όσα δημοσιεύονται σήμερα στα Μ.Μ.Ε για το τελικό σχέδιο «Αθηνά» επισημαίνουμε τα εξής:

Από την ημέρα εξαγγελίας του σχεδίου «Αθηνά» μέχρι σήμερα, ζούμε μια απίστευτη διαδικασία «ράβε-ξήλωνε» συγχωνεύσεων ή μετακινήσεων και επαναφοράς στην αρχική κατάσταση σχολών-τμημάτων, σε μια προσπάθεια του Υπουργείου να εξισορροπήσει εξωακαδημαικά συμφέροντα διαφόρων τοπικών-περιφερικών και κεντρικών παραγόντων της πολιτικής ζωής, αλλά και ενδοιδρυματικές κόντρες των διοικήσεων Τ.Ε.Ι και Πανεπιστήμιων που έχουν σαν αποτέλεσμα – τη φημολογούμενη αλλοίωση του αρχικού, προβληματικού ούτως ή άλλως, σχεδίου.

Πολλές δε από αυτές τις συγχωνεύσεις στερούνται στοιχειωδών ακαδημαϊκών κριτηρίων και δε συμβαδίζουν ούτε με τα "κριτήρια" του σχεδίου ΑΘΗΝΑ.

Όσο διατηρείται η αναχρονιστική νομοθεσία για τις επαγγελματικές δραστηριότητες των Πτυχιούχων του Πανεπιστημιακού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία αναφερόταν στο εκπαιδευτικό σύστημα που ίσχυε προ 35ετίας, το μόνο που μπορεί να γίνει για την εξοικονόμηση πόρων είναι η μείωση του αριθμού των Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι) αλλά και το πλήθος των Τμημάτων ανά ειδικότητα.

Επίσης σε καμία περίπτωση δεν τεκμηριώνεται η θεσμοθέτηση διακριτών κατευθύνσεων στις κλασσικές ειδικότητες, μόνο για τα Τ.Ε.Ι, όταν σε όλες τις υπόλοιπες Σχολές της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας, ισχύουν οι εσωτερικές κατευθύνσεις οι οποίες οδηγούν σε ενιαίο πτυχίο και ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα!

Τι είδους επανάσταση είναι αυτή που δήθεν επιχειρεί ο Υπουργός στην Ανώτατη Εκπαίδευση, όταν επαναφέρει παρωχημένα ακαδημαϊκά σχήματα της δεκαετίας του '70;

Ο παραλογισμός στο ράβε ξήλωνε του Υπουργείου Παιδείας, ως φαίνεται, δεν έχει όρια.

Είναι αδιανόητο με τα σύγχρονα ακαδημαϊκά δεδομένα να ενοποιούνται κλασσικές ειδικότητες, σε ένα Τμήμα.

Το Υπουργείο Παιδείας με τη διόλου τυχαία επιλογή της εξωφρενικής ενοποίησης των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Τοπογράφων των Τ.Ε.Ι, επιχειρεί να «εξαφανίσει» το πρόβλημα της επαγγελματικής κατοχύρωσης των πτυχιούχων τους, κάτω από τις πιέσεις των γνωστών συντεχνιακών φορέων. Για να το επιτύχει αυτό εξαφανίζει τα υφιστάμενα Τμήματα και ιδρύει ένα ανομοιογενές τμήμαμε κατευθύνσεις οι οποίες δεν είναι συμβατές με βάση τα διεθνή και ελληνικά δεδομένα, αλλά ούτε με την κείμενη νομοθεσία που αφορά το επάγγελμα του Μηχανικού.

Απώτερος σκοπός των ενεργειών αυτών είναι ο αποπροσανατολισμός Εκπαιδευτικών-Φοιτητών-Πτυχιούχων, διότι το νέο Τμήμα θα παραπέμπει σε ειδικότητες άλλων εποχών, οι οποίες δεν είναι αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος.

Επισημαίνουμε επίσης ότι, ενώ στο αρχικό σχέδιο «Αθηνά», το οποίο "φανταζόμαστε" ότι προέκυψε μετά από σχετική ειδική μελέτη, τα τέσσερα Τμήματα Αυτοματισμού έμεναν ανέπαφα, σήμερα, βάσει των δημοσιευμάτων του τύπου, το Υπουργείο τα καταργεί και τα τέσσερα (!) χωρίς καμία αιτιολογία!

Στο πλαίσιο της, όπως-όπως μείωσης του αριθμού των Τμημάτων διεξάγεται ένας ανίερος πόλεμος έναντι των Τ.Ε.Ι, των φοιτητών και των Πτυχιούχων τους, αφού κάποιοι "ειδικοί" προτείνουν μέχρι και συγχώνευση των Τμημάτων Ηλεκτρολογίας με τα Τμήματα Ηλεκτρονικής(!) ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η πρόταση αυτή στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης!

Η σπουδή μάλιστα του ίδιου του Υπουργού Παιδείας να κατοχυρώσει επαγγελματικά κατά προτεραιότητα τα Κολλέγια και τους αποφοίτους τους, επιβεβαιώνει τη διαχρονική και διακομματική αδιαφορία για την 30χρονη επαγγελματική ομηρία των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι.

Το γεγονός αυτό δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τη συνεχιζόμενη πολιτική της απαξίωσης των Τ.Ε.Ι, με σκοπό τη στροφή των υποψηφίων φοιτητών στα Κολλέγια.

Το παραπάνω επιβεβαιώνεται και από την παντελή έλλειψη μέριμνας για την επαγγελματική κατοχύρωση ακόμη και των «υβριδικών» νέων Τμημάτων Τ.Ε.Ι (π.χ Πολιτικών–Τοπογράφων), τα οποία προτείνονται με το σχέδιο «Αθηνά».

Η εξαίρεση από τις συγχωνεύσεις του σχεδίου Αθηνά, κραυγαλέων περιπτώσεων τμημάτων του Πανεπιστημιακού Τομέα με πραγματικά συγγενή γνωστικά αντικείμενα φωτογραφίζει τις διαθέσεις του Υπουργείου για το πώς εννοεί τον ρόλο των Τ.Ε.Ι στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να σταματήσει τους «πειραματισμούς» σε βάρος των Τ.Ε.Ι και να αντιμετωπίσει τα ζητήματα των «συγχωνεύσεων» των Τμημάτων με τη δέουσα σοβαρότητα, προσοχή και υπό το πρίσμα των διεθνών ακαδημαϊκών προτύπων λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη και τα ελληνικά δεδομένα, διότι κάθε αλλαγή στις ονομασίες και το γνωστικό αντικείμενο των Τμημάτων έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στους Πτυχιούχους τους.

Τονίζουμε, για μια ακόμη φορά, ότι το σχέδιο «Αθηνά» στερείται της απαραίτητης τεκμηρίωσης, δεν εξοικονομεί πόρους, δε μειώνει τον αριθμό των Α.Ε.Ι και ουσιαστικά, δυστυχώς, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που, υποθετικά, λύνει.

Επισημαίνουμε ότι οι όποιες αλλαγές στα Τμήματα των Τ.Ε.Ι δε μπορούν να θεσμοθετηθούν χωρίς τη σχετική γνώμη του Σ.Α.Τ.Ε-Ε.ΣΥ.Π, αλλά χωρίς να εκδοθεί ταυτόχρονα και το επαγγελματικό πλαίσιο των Πτυχιούχων των νέων Τμημάτων.

Εμείς δε θα τους το επιτρέψουμε.

Επιφυλασσόμαστε για μια πιο αναλυτική τοποθέτηση με την κατάθεση του τελικού σχεδίου «Αθηνά» από τον Υπουργό Παιδείας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου